Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η απάντηση των Ελλήνων στο κάλεσμα στην έκκληση της Νάντης.


Με ένα πανέμορφο βίντεο απαντούν οι ΄Ελληνες στους φιλέλληνες κατοίκους της Νάντης και όλης της Ευρώπης. Όλους τους Έλληνες μάς άγγιξε βαθιά η κίνηση με τίτλο "Για αλληλεγγύη, είμαι και εγώ Έλληνας'', ζητώντας την ελληνική υπηκοότητα στο πλαίσιο διαμαρτυρίας τους για αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. (Για περισσότερες πληροφορίες πιέστε εδώ).
     Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε εμπεριέχεται η παρακάτω επιστολή, πλαισιωμένη από πανέμορφες φωτογραφίες της Ελλάδας μας υποστηρίζοντας την κίνηση αυτή. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους μας από τον αδελφό σταθμό μας Starwalkers Classic που χάρισαν στην Ελλάδα αυτό το βίντεο.
     Ακολουθεί η επιστολή:
     Στην αρχαία Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ., το επάγγελμα του τραπεζίτη δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και συχνά ταυτιζόταν με αυτό του τοκογλύφου. Οι τράπεζες σχετίζονταν με δάνεια και σύμφωνα με τα πάτρια ήθη «όπου υπήρχε δάνειο δεν υπήρχε φίλος», μιας και όταν «ένας άνθρωπος είναι φίλος, δεν δανείζει αλλά δίνει». Και σε μια τέτοια περίπτωση τόκος ήταν η ευγνωμοσύνη του δανειζομένου προς τον δανειστή του. Ο Πλάτων στους Νόμους του ζητά ρητά να απαγορευτούν τα έντοκα δάνεια.
     Ο ελληνικός πολιτισμός δεν ήταν ποτέ “χρηματοκεντρικός” αλλά ανθρωποκεντρικός. Η ελληνική φιλοσοφία θεωρούσε το χρήμα ως μέσον για την απόκτηση αγαθών αλλά τίποτα περισσότερο. Εφόσον το κέντρο της ελληνικής φιλοσοφίας είναι ο άνθρωπος και καθώς η τοκογλυφία οδηγεί στον εξευτελισμό του ανθρώπου, ήταν λογικό να θεωρούνταν ανήθικη. Η πρακτική χρέωσης τόκων είχε αποκηρυχτεί από πολλούς Έλληνες και ξένους φιλοσόφους και ηγέτες, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πλούταρχος, ο Κικέρων… ΄Οταν ρωτήθηκε ο Κάτων  ποιά ήταν η γνώμη του για τη χρέωση τόκων, απάντησε: “Τί γνώμη έχεις για τη δολοφονία;”
     Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν πλούτο ηθικό και έδιναν σημασία στις αρετές του καλού και αγαθού.  Η τυραννία τούς είναι γνωστή και εξαιτίας της έχουν εκπαιδευτεί να επιδεικνύουν αντρειοσύνη και τιμή. Ειδικά σε περιόδους  δυσχερών συνθηκών, αναδεικνύεται μια εσωτερική μορφή τελείωσης που τους δαφνοστεφανώνει ως νικητές ακόμα και μέσα σε εξωτερικές συνθήκες απώλειας και ήττας. Η αυτοθυσία για το κοινό καλό είναι μία χαρακτηριστική μορφή που δηλώνει μία τέτοια εσωτερική τελειότητα. H ανιδιοτέλεια, η αλληλεγγύη, η λεβεντιά, το φιλότιμο… λέξεις επίσης ελληνικές. Ελληνικό πνεύμα που μπόλιασε ολόκληρη την Ευρώπη και τους λαούς της, ευτυχώς…
     Το ελληνικό πνεύμα ζει όπου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μετέχουν στον ελληνικό τρόπο σκέψης. Τέτοιοι άνθρωποι, αδελφοί λαοί, που ύψωσαν κι αυτοί το βλέμμα τους στο φως, δεν ησυχάζουν. Τέτοιοι άνθρωποι,μ μπροστά σε συγκεντρωτικά, φασιστικά συστήματα που περιορίζουν την ελευθερία του ανθρώπου, δεν συναινούν. Αφυπνίζονται και υπερασπίζονται την αιώνια κληρονομιά τους για ισότητα, αδελφοσύνη και ελευθερία. 
      Άνθρωποι απλοί μα ζωντανοί, τέτοιοι άνθρωποι της ΝΕUF στη Nάντη, έκαναν έκκληση για αλληλεγγύη προς την Ελλάδα μέσα από το http://jesuisgrec.blogspot.com/2012/01/french-press-book-revue-de-presse.html (Είμαι κι εγώ Έλληνας) αναγνωρίζοντας τη συμβολή της   Ελλάδας στην αφύπνιση του ευρωπαϊκού πνεύματος και τους αγώνες της για την άμεση δημοκρατία και την ελευθερία των εθνών διαμέσου των αιώνων. Διαπιστώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο μιας διεθνούς συνομωσίας του άπληστου χρηματοοικονομικού πολιτισμού, που δεν διστάζει να αφαιμάσσει ανθρώπους και έθνη κατά το δοκούν.   Ως Έλληνες, χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία των ανθρώπων της Nάντης, τους οποίους θεωρούμε αδελφούς μας. Ως ένδειξη αμέριστης αγάπης και ανταπόδοσης, ζητούμε κι εμείς οι Έλληνες πολίτες να γίνουμε δημότες της Nάντης.
 
     Kε Δήμαρχε Jean-Marc Ayrault,
Αλληλέγγυος/η και εγώ ως προς τη χώρα σας και ευγνώμων προς την πόλη σας, ο/η υπογράφων/ουσα ζητώ προσωπικά να καταμετρηθώ ως δημότης της Nάντης από καρδιάς. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Με αδελφοσύνη προς τους ανθρώπους της Nantes - NEUF
ΟΝΟΜΑ............. ΕΠΩΝΥΜΟ..................... ΠΟΛΗ............... ΧΩΡΑ...............
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ.................................



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου