Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Δημιουργήθηκε κάμερα ανάλυσης 1 gigapixel!


Μια εντυπωσιακή κάμερα δημιούργησαν ερευνητές στις ΗΠΑ οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν δήλωσαν ότι σε πέντε χρόνια η νέα τεχνολογία μπορεί να έχει πλέον ενσωματωθεί σε καταναλωτικές συσκευές που θα κυκλοφορούν στην αγορά.

Η ψηφιακή μηχανή, Aware-2, τραβά φωτογραφίες που αποτελούνται από ένα δισεκατομμύριο pixel η κάθε μία, περίπου 1.000 φορές περισσότερα από τις εικόνες των συμβατικών καμερών, γεγονός που επιτρέπει στην μηχανή να συλλαμβάνει λεπτομέρειες που έως τώρα έμεναν αόρατες. Η κάμερα έχει τόσο μεγάλη ανάλυση που μπορεί να φωτογραφήσει ένα αντικείμενο πλάτους 3,8 εκατοστών σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Με άλλα λόγια, η μηχανή φωτογραφίζει πράγματα που οι φωτογράφοι δεν μπορούν να δουν με γυμνό μάτι, αλλά ανακαλύπτουν εκ των υστέρων, βλέποντας τη φωτογραφία!

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή ζυγίζει 93 κιλά και έχει διαστάσεις 75Χ75Χ50 εκατοστά. Επιπλέον, διαθέτει πολύ μικρότερο διάφραγμα (μόλις 1,6 εκατοστού), ενώ έχει περίπου πενταπλάσια εικονοστοιχεία - «πίξελ» σε σχέση με τις καλύτερες σημερινές επαγγελματικές κάμερες και σχεδόν 100 φορές περισσότερα από τις συνηθισμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές «τσέπης». Όσο πιο πολλά είναι τα «πίξελ» μίας εικόνας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάλυση και η καθαρότητά της.

Βέβαια, προκύπτει ένα τεχνικό πρόβλημα, καθώς μία βιντεοκάμερα με ανάλυση gigapixel θα δημιουργεί 10 gigabytes δεδομένων κάθε δευτερόλεπτο, πάρα πολλά για να αποθηκευθούν στα συμβατικά αρχεία ή για να «ανέβουν» στο YouTube για παράδειγμα, αλλά η τεχνολογία δεν σταματά να εξελίσσεται, οπότε σίγουρα θα βρεθεί σύντομα λύση και για αυτό το πρόβλημα.
Πηγή: proho.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου